Scroll Top
İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri

Grip Nedir? Soğuk Algınlığı Nedir?

Grip Nedir? Soğuk algınlığı Nedir?

Özellikle çocuklarda, yaşlılarda ve kalp rahatsızlığı akciğer rahatsızlığı, böbrek rahatsızlığı, şeker rahatsızlığı gibi kronik rahatsızlığı olan şahıslarda  çok daha ağır seyretmekte ve ölüme kadar varılabilen ciddi sonuçlara sonuçlanabilir. Bu kadar ciddi tablolara yol açan grip, halk arasında çok sık olarak soğuk algınlığı ile karıştırılmaktadır.

Soğuk algınlığı, yüksek ateş olmadan, hafif kırgınlık, burun akıntısı, hapşırma gibi belirtilerle kendini gösteren, halsizlik olmadığı için yatak istirahati  gerektirmeden atlatılabilecek bir hastalıktır. Grip ile kesinlikle karıştırılmamalıdır. Grip hastalığına yol açan Influenza virüsü çok kolay ve hızlı bulaşır. Başlıca bulaşma yolları, öksürük ve hapşırıklar ile etrafa saçılan damlacıkların hava yolu ile bulaşması, hasta kişiler ile direkt temas edilmesi ve hasta kişilerin ağız-burun akıntıları ile temas etmiş eşyalar ile bulaşmadır. Hasta kişilerden etrafa saçılan virüs parçacıklarının havada asılı kalabilme yeteneğinde olması bulaşıcılığı daha da arttırmaktadır. Hasta bir kişinin bir ortama girip çıkması bile o ortamda bulunan kişileri hastalığın bulaşması açısından risk altına sokmaktadır. Bu nedenle grip evde, iş yerinde, okullarda, kreşlerde, toplu taşım araçlarında çok kolaylıkla bulaşır. 

Grip’ten Korunma ve Tedavisi Öncelikle gribe yakalanmamak için gerekli önlenlerin doğru şekilde uygulanması ilk önceliktir. Değişen hava şartlarına göre giyim alışkanlığının doğru düzenlenmesi, immun sistemi daha kuvvetli tutacaktır. Diğer yandan mevsime yönelik yukarıda bahsettiğim beslenme alışkanlıklarının uygulanması, immun sisteme destek sağlarak, grip virüsüne maruz kalındığında bile daha sağlıklı bir yapıda olmamızı sağlayacaktır. Grip tedavisinde semptomatik tedavi, yani beliren semptomlara yönelik tedaviler uygulanır. Ek olarak beslenme ve vitamin destekleri düzenlenir.

Peki Grip Aşısı? Gripten koruyucu olarak her sene düzenli olarak grip aşısı uygulaması, gripten korunma önelmei olarak önerilmektedir. Hastalığa yakalanmamak için tedbir olarak sonbahar aylarında grip aşısı olunmalıdır. Aşı virüsün antijen adı verilen çok küçük bölümlerini içermektedir, bunlar vücudun savunma sistemini uyarır. Bu antijenler grip belirtilerinin oluşmasından önce vücudun mikrobu tanımasını ve nötralize etmesi için gerekli antikorları üretmesini sağlar. Ancak, aşının koruma etkisi 1 yıldır. Her yıl yeni virüslerle hazırlanmış aşılarla Eylül ayında yeniden aşı yapılması gerekir. 

Paylaştığım bu bilgilerin, sizlerin daha sağlıklı ve daha mutlu bir sonbahar dönemi geçirmenizde yardımcı olmasını dilerim,

Saygı ve sevgilerimle,

Dr. Bora Küçükyazıcı
İşyeri Hekimi – Bir OSGB